Kontakt

Bygningen Mølla - en historisk sjel i minimalistisk design

Ved inngangsporten til Larvik lyser et av byens stolte kulturminner opp. Mølla i Hammerdalen er eid av Fritzøe Eiendom, en lokal og sentral aktør i eiendomsmarkedet som stadig fyller historiske, gamle industrieiendommer med ny og skapende virksomhet. Bygningen Mølla er ikke bare blitt en unik arbeidsplass for mange, men også et av våre mest minnerike moderniseringsprosjekter.

Prosjektdeltakere

Byggherre: Fritzøe Eiendom AS
Entreprenør: Helge Klyve AS

Fritzøe Møller, den såkalte Mølla i Hammerdalen er del av kulturminne i Larvik. Bygningen er den eldste av industrivirksomhetene i Hammerdalen med røtter tilbake til 1300-tallet. Området rundt Mølla kalles Fritzøe Verk og er allerede blitt attraktivt for kunst- og kulturaktiviteter, samt nye, kompetansebaserte bedrifter. Byggherren, Fritzøe Eiendom er et heleid datterselskap av Treschow-Fritzøe AS og eier bygningsareal på 70.000 kvadratmeter, i tillegg ca. 400 dekar tomteareal. Mølla har blitt modernisert og ombygget flere ganger og gått fra å være tre bygninger til å fremstå som en stor bygning i dag. I 1859 ble den første delen bygd, Mølla midtre, i 1874 kom Pakkeriet og i 1879 kom Siloen. Mølla Nord ble rehabilitert i tett samarbeid med vernemyndighetene i Larvik kommune og Vestfold fylkeskommune og er blitt et moderne og lekkert kontorbygg.

Mølla Nord med moderne tilbygg i glass og aluminium fra 2015.

Moderniseringen av bygningen

Byggentreprenør Helge Klyve AS fikk den krevende jobben av Fritzøe Eiendom AS. Han er en god samarbeidspartner av Schüco Partner Aluminium Fasader AS, som ble hentet tidlig inn i byggeprosessen. Byggets beliggenhet gjør at det stilles høye krav til sikkerhet, på grunn av jernbanetraseen som ligger tett opp til området. De ulike aktørene måtte hele tiden ha et tett samarbeid for å kunne ivareta de strenge sikkerhetskravene.

Moderne lokaler med faste vinduer i Schüco AWS 70.HI og dører i Schüco ADS 70.HI.

​Den tekniske løsningen

Utvendig ble den mest populære og høyisolerte fasadeløsningen valgt, Schüco fasade FW 50+ HI (oppdatert til FWS 50.HI) med kassettløsning. Fasadene ble bearbeidet og produsert i elementer, fraktet med lastebil og heist på plass. Det ble faste vinduer i Schüco AWS 70.HI og dører i Schüco ADS 70.HD. Glasstaket ble levert i Schüco FW 50+ HI. Profilene fikk fargen NOIR 200 SABLE utvendig og Ral 9010 innvendig. Innvendig i byggets aula ble det montert Schüco ADS 50.NI E30 i RAL 9010.

Rehabilitering av eldre bygningsmasser krever kompetanse

For Aluminium Fasader AS ble dette et pilotprosjekt. Alt ble produsert i fabrikken i Larvik. Med Schüco i ryggen og deres systemer som ivaretar de fleste byggetekniske løsninger på en utmerket måte, lot utfordringer i forbindelse med modernisering av eldre bygg og tilkoblinger til nye bygg seg løse. Hele transformasjon av bygningen Mølla avsluttet i 2019 med ombyggingen av Mølla Syd som ble til et høydepunkt av prosjektet. I sin utforming viser Mølla Syd enda mer hvordan bærekraftig modernisering i samspill med bevaringen av den historiske karakteren kan se ut.


Byggningen Mølla med Mølla Nord, Mølla Midtre og Mølla Syd (foto: Kjetil Lønnebakke Tennbø, PV Arkitekter AS).
foto: Kjetil Lønnebakke Tennbø, PV Arkitekter AS
foto: Kjetil Lønnebakke Tennbø, PV Arkitekter AS